ALEGEREA OCHELARILOR POTRIVITI

Sa gasesti perechea potrivita de ochelari, fie de soare, fie de vedere, poate fi uneori o adevarata provocare. In contextul multitudinii de stiluri compuse si bine gandite de artisti si designeri, ne abatem de multe ori de la ceeea ce ar fi potrivit si echilibrat pentru chipul nostru. Atunci cand pasim intr-un magazin de optica medicala, textura sau nuantele ramelor ne pot incanta atat de mult, incat nesocotim regulile elementare ale asocierii ramelor in functie de forma fetei.

In primul si primul rand este vital sa determinam cateva aspecte cu privire la rama pe care o dorim si pe care o consideram ideala.

Aspectele esentiale de care trebuie sa tinem cont in alegerea ramei sunt :

- sa fie complementara cu nuanta tenului;

- sa fie proportionala/sa se completeze cu forma fetei;

- sa scoata in evidenta cea mai buna trasatura a fetei ( de ex. accesorizarea unei rame albastre este potrivita ochilor albastri );

- sa se tina cont de dimensiunea ramei, incat aceasta sa se plieze pe forma fetei uniform si confortabil;

Alegerea ramei in functie de culorile tenului, ochilor si parului

Principiul de baza al fiecarui purtator de ochelari atunci cand alege o pereche de ochelari, ar trebui sa fie incadrarea tenului in paleta culorilor. Cele doua mari categorii de nuanta a tenului sunt : tenul cald in tonurile piersicii, de galben sau crem si tenul rece in tonuri de roz pal si albastru.

Cele doua mari categorii de nuanta ale pielii

Metodele prin care ne putem determina culoarea pielii/tenului sunt simple :
- uitandu-ne la vasele sangvine de la incheietura mainii : au fie tenta catre culoarea albastra, fie catre cea verde; daca au tenta albastra, se incadreaza in categoria tenului rece, cu subtonuri de albastru/roz; daca sunt mai mult verzi, se incadreaza in categoria calda (cu subtonuri de galben si auriu);

-comparand bijuteriile argintii si cele argintii cu fata; persoanele din categoria de ten rece tind sa arate mai bine cu bijuterii argintii, in timp ce persoanele cu un ten cald arata mai bine cu bijuterii aurii;

-utilizand garderoba pentru a determina ce culori sunt mai potrivite; punand diverse obiecte vestimentare in apropierea fetei, pe rand, se poate observa efectul; culoarea care complimenteaza cel mai bine si confera echilibru, este cea care indica si culoarea potrivita a ramei.

Dannii Minogue – Ten cu inflexiuni calde

Anne Hathaway – Ten pal cu inflexiuni reci

Culoarea ochilor este de obicei elementul secundar in alegerea ramei potrivite, datorita faptului ca nuanta ochilor poate varia extrem de mult. De exemplu, ochii albastri pot varia de la tonuri reci violet la nunate de gri, intrate deja in categoria de tonuri calde. Ochii caprui pot varia de la culori deschise de crem la maro mediu, pana la tonuri apropiate de negru.

Nuanta parului este deasemenea considerata ca fiind de doua tipuri : calda sau rece.

Blondul capsuna, blondul platinat, negrul albastrui, albul sau ciocolatiul sunt incluse in categoria tonurilor reci.

Tonurile calde ale parului includ blondul deschis, negrul maroniu, maro-blond, roscat sau gri.

Alegerea ramei in functie de dimensiuni

In primul rand, cei care sunt deja purtatori de ochelari, pot determina foarte usor dimensiunile ramei si pot realiza chiar gradul de confortabilitate al perechii de ochelari : uitandu-se pe bratul cadrului, unde, in mod normal se regasesc trei tipuri de numere, precum 52-16-135. Acestea sunt dimensiunile exprimate in milimetri pentru : diametrul ramei, sa nazala si pentru bratele ramei. In cazul noilor purtatori de ochelari, este esential sa se faca diferentierea intre dimensiunile oricarei rame :
-diametrul lentilei este reprezentat de valoarea “52″ in acest exemplu;

- saua nazala este reprezentata de valoarea “16″ in acest exemplu;

- bratul ramei este reprezentat de valoarea “135″.

Alegerea ramei in functie de forma fetei

Dupa ce ati determinat nuanta si dimensiunile potrivite, intervine cel de-al treilea element important in determinarea ramei potrivite si anume forma fetei.

Forma alungita

Fata alungita se remarca printr-o lungime mult mai mare fata de latime, linii adanci ale obrajilor si adesea nasul lung. Pentru ca aceasta sa para mai scurta si mai echilibrata este indicat sa alegeti rame mai adanci decat late, cu decoratii sau culori aprinse pe bratele ramei, care sa adauge latime fetei; sa nazala voluminoasa care sa ajusteze lungimea nasului.

Liv Tyler

Forma dreptunghiulara

Aceasta forma este varianta formei alungite cu unghiuri pronuntate, pentru care sunt indicate ramele triunghiulare, circulare sau adanci rectangulare : aviator, ovale sau patrate. Sunt ideale ramele mai adanci decat late, care au volum mai mult pe orizontala decat pe verticala.

Angelina Jolie

Forma ovala

Fata ovala este considerata ideala datorita proportiilor echilibrate. Pentru a pastra echilibrul natural al unei fete ovale este indicat in primul rand sa alegeti rame la fel de late cu zona ochilor sau rame care sa fie mai putin adanci si cu muchii subtile. Din punct de vedere al formei lentilelor sunt potrivite aproape toate tipurile de rame : aviator, ovala sau patrata.

Halle Berry

Forma patrata

O fata patrata se remarca printr-o linie puternica a maxilarului, frunte lata si dimensiunile lungimii si latimii fetei aproape egale. Pentru a indulci proportiile scurte, angulare sunt indicate ramele inguste, rotunde sau ovale din metal, cu design si accente de culoare pe partea de jos a cadrului , care sa atraga atentia asupra barbiei.

Brooklyn Decker

Forma rotunda

Fata rotunda se remarca prin conturul in lungime si latime in dimensiuni proportionale, fara unghiuri accentuate. Pentru ca aceasta sa para mai subtire sunt indicate ramele cu muchii, precum ramele rectangulare, preferabil voluminoase pe orizontala decat pe verticala : aviator, rectangulare.

Charlize Theron

Forma diamant

Aceasta forma este cea mai rar intalnita si se remarca printr-o frunte ingusta, pometi lati/inalti, barbie ingusta, linii angulare, dimensiuni inguste in zona ochilor. Pentru a scoate in evidenta ochii si a indulci obrajii sunt indicate ramele cu diverse insertii si detalii sofisticate subtile : rame fara cadru, ovale, aviator, cat eye, rotunjite, chiar patrate cu muchii sensibile/light; rame cu detalii/aplicatii pretioase pe partea superioara, ce coincid cu zona sprancenelor.

Victoria Beckham

Forma inima

Forma se remarca printr-o frunte lata, cea mai delicata forma a pometilor si o barbie ingusta/ascutita. Sunt in primul rand indicate ramele subtiri, din metal, sau din acetat transparent cu partea inferioara mai ampla. Din punct de vedere al stilului sunt indicate ramele care sa echilibreze barbia ingusta si fruntea lata cu rame ovale, cate eye, butterfly sau aviator.

Reese Whitherspoon

Forma triunghiulara cu baza sus/inima

Acest tip de fata se remarca printr-o frunte lata, obraji proeminenti si barbie subtire. Poate fi asemuita cu fata in forma de inima . Pentru a minimiza latimea din partea superioara este indicat a se aduce echilibru cu o rama lata in partea de jos, culori foarte deschise si materiale light sau rame fara cadru in partea frontala. Acestea vor conferi un efect light intrucat lentilele sunt pozitionate pe nas prin cateva suruburi. Minimizarea latimii tamplelor va conferi volum ochilor si partii inferioare a fetei.

Jennifer Love Hewitt

Forma tringhiulara cu baza jos

Acest tip de fata se remarca printr-o frunte ingusta si o forma care infloreste catre partea inferioara a barbiei. Ramele indicate sunt cele geometrice circulare, cat eye, aviator, ovale sau patrate. In mod deosebit sunt potrivite ramele cu cadru mai lat in partea superioara decat in cea inferioara ori cu greutate in partea superioara : semi-cadru sau cu detalii pretioase/modele pe zona sprancenelor. Scopul este de a minimiza latimea barbiei si de a ridica/conferi volum partii superioare a fetei.

Tiffani Thiessen

Oliver Peoples si revista PopSugar ofera cateva instrunctiuni in urmatoarele doua clip-uri :