VIITORUL LENTILELOR DE CONTACT ?

Cei interesati de ochelarii Google Glass, trebuie sa stie, conform cercetatorilor, ca lentilele de contact electronice individualizate in functie de utilizator, cu display, ar putea constitui deopotriva o alternativa in imbunatatirea calitatii vietii de zi cu zi. Cercetatorii din mai multe institutii, inclusiv doi dintre cercetatorii de la Samsung, au creat deja lentile de contact de acest tip, care utilizeaza nanomateriale pentru a rezolva cateva din problemele care faceau ca lentilele de contact sa nu fie 100% practice.

Un grup condus de catre Jang-Ung Park, inginer in chimie al Institutului de Stiinta si Tehnologie, a montat o dioda emitatoare de lumina pe lentilele de contact moi, folosind un material dezvoltat de catre cercetatori : un material transparent, conductor, creat dintr-un mix de nanofire din grafen si argint. Intai de toate, cercetatorii au testat aceste lentile pe iepurasi – cu ochi similari ai celor omenesti – si nu au depistat nici un fel de efecte secundare negative chiar si dupa cinci ore. Animalutele nu au suferit nici un fel de alergie iar partea electronic a lentilelor a functionat perfect. Acest experiment a fost de fapt descris si in revista online Nano Letters.

Pentru a incheia proiectul cu brio, a trebuit initial sa gaseasca un material conductor de electricitate care sa fie deopotriva flexibil. Conductorul transparent ales se gasea in electronicele conventionale rigide, oxid de indiu si staniu, de forma sfaramicioasa, asa incat trebuia sa fie depozitat la temperaturi foarte ridicate, care sa topeasca lentilele de contact. Conductorii organici, grafenele si nanofirele electrice sunt flexibile si transparente, insa nu suficient de conductoare.  

Colaborand cu Sung –Woo Nam de la Universitatea din Illinois, Park a constatat ca prin comprimarea nanofirelor din argint intre straturile de grafen, rezulta o compozitie cu o rezistenta electrica mai scazuta decat cea pe care o au materialele separat. Standardul industriei pentru un conducator transparent este o rezistenta de 50 de ohmi pe patrat sau mai putin, dupa cum spune Nam; materialul creat de ei are o rezistenta de aproximativ 33 ohmi pe patrat. Materialul transmite deasemenea 94% din lumina vizibila si are capacitatea de a se intinde. Cercetatorii realizeaza aceste foi conductoare  prin depunerea solutiilor lichide ale nanomaterialelor pe o suprafata de filare, cum ar fi lentilele de contact, la temperaturi foarte scazute.

Lucrand cu cercetatorii de la Samsung, au acoperit o lentila de contact cu acest conductor elastic, mai apoi plasand o dioda emitatoare pe stratul respectiv. Desi ar fi o exagerare sa fie numit un display, intrucat este vorba despre numai un pixel, este foarte posibil ca acest tip de material va fi o component esential in viitoarele displayuri pentru lentilele de contact, dupa cum spune Herbert De Smet, cel care lucreaza la lentilele de contact electrice la Universitatea Ghent din Belgia.

De fapt, mai multe companii si cercetatori au dezvoltat lentilele de contact electronice in ultimii cinci ani, de aceea este bines a cunoastem mai multe despre aceasta problema.

Sensimed, din Elvetia, s-a focusat pe realizarea unei lentile de contact functionabila 24 de ore pentru monitorizarea presiunii intraoculare la pacientii cu glaucom.  Pe de alta parte, alti cercetatori, inclusiv profesorul din cadrul Universitatii Washington si cofondatorul proiectului Google Glass Babak Parviz, a creat diferite tipuri de display pentru lentilele de contact. Insa aceste dispozitive au folosit materiale rigide sau colorate.

Park doreste in cele din urma sa realizeze lentile de contact care sa includa toate functiile unui calculator portabil si sa ramana in acelasi timp transparent si moale. “Scopul nostru este sa realizam lentile de contact cu display si care sa poata oferi toate acele proprietati pe care Google Glass le ofera. ” spune acesta.

Nam considera ca aplicatiile lentilelor de contact electronice ar putea fi si mai promitatoare decat alte displayuri. In prezent, el utilizeaza conductoarele si nanofirele din grafen pentru a crea biosenzori care sa poata monitoriza conditiile de sanatate, prelevand probe din stratul lacrimal al ochilor. Grupul De Smet  dezvolta lentile de contact care sa filtreze in mod activ lumina pentru a compensa problemele de vedere.  

Asadar, interesul cercetatorilor pentru a vedea mai bine si avea o viata mai buna si mai usoara prin intermediul vederii este din ce mai mare si aduce din ce in ce mai multe solutii utile pentru intreaga lume. Ramane sub semnul intrebarii insa, cel putin de moment, daca aceste concepte, atat Google Glass cat si lentilele de contact cu display vor fi accesibile publicului larg sau nu?