LENTILELE DE CONTACT GOOGLE SMART

 

Un alt pas important al Google, într-o nouă direcție inovatoare! Laboratorul Google X al companiei a creat foarte recent conceptul unor lentile de contact inteligente cu scopul de ajuta diabeticii să își măsoare nivelul de glucoză!

Compania spune că în prezent testează prototipuri ale acestor lentile de contact, prin incorporarea unor cipuri wireless și a unor senzori de glucoză în miniatură, ambele infiltrate între două straturi subțiri ale lentilelor de contact.

În anunțul său, Google notează că oamenii de știință au cercetat îndelung mecanismele de funcționare ale fluidelor în organism. Lacrimile, de exemplu, funcționează foarte bine în sensul măsurării glucozei, însă, dat fiind faptul că oamenii nu pot plânge la comandă, utilizarea lacrimilor pentru efectuarea măsurătorilor nu a fost deloc o opțiune.

Potrivit Google, senzorul poate efectua o citire pe secundă, și functionează pe baza unor LED-uri foarte mici aplicate pe lentile, cu scopul de a avertiza utilizatorii când  nivelul de glucoză trece un anumit prag. Senzorii sunt atat de mici încât arată ca particulele de sclipici.

Lentilele de contact Google

Google mentionează totodată că lucrează cu FDA pentru a transforma aceste prototipuri în produse reale și că lucrează cu experții pentru a aduce această tehnologie pe piața comercială de specialitate. Acești parteneri, după cum spune compania, ”vor utiliza tehnologia noastră pentru o lentilă de contact inteligentă și vor dezvolta aplicații care să facă măsurătorile disponibile purtătorului și medicului acestuia.”

 

 

Demn de remarcat este faptul că alte companii, printre care și Microsoft, au lansat anterior lentile similare, dar momentan lentilele inteligente, precum acestea care măsoară glicemia, nu se comercializează în S.U.A.  Având în vedere popularitatea Google este totuși foarte posibil ca în viitorul foarte apropiat să se găsească noi parteneri potriviți pentru a aduce tehnologia inovatoare și la stadiul comercial! Cu siguranță în acel moment sănătatea oamenilor din întreaga lume va avea numai de câștigat!