DESPRE ALTE ULEIURI ESENTIALE…

Pentru ca am vorbit anterior despre ingredientele naturale cu rol in tratarea pielii din jurul ochilor, ne-am gandit ca ar fi potrivit sa va aducem in atentie si alte plante, potrivite de aceasta data pentru oraganism in general.

Starea de bine si sanatatea ochilor se afla in interdependenta cu intreg corpul uman, de aceea este bine sa il rasfatati ori de cate ori aveti ocazia! 

Urmatoarele uleiuri sunt esentiale in zona de sud-est a Asiei.

Dupa cum deja stiti uleiurile de cea mai buna calitate sunt extrase din plante (de regula din frunze, flori, radacini sau granule) printr-un proces de distilare cu aburi.

Inainte sa apara procesul de distilare, care a ramas practic neschimbat de sute de ani, oamenii foloseau plante medicinale in viata lor de zi cu zi in diverse modalitati : le mancau, le puneau pe rani, faceau ceaiuri, le foloseau ca si comprese, tincturi si alifii.

Plantele, florile si esentele lor au jucat un rol important in metodele de vindecare in Asia si in restul lumii de mii de ani. “Aromaterapia”, dupa cum o numim noi astazi – arta si stiinta vindecarii bolilor si a sentimentelor cu ajutorul uleiurilor esentiale – a fost formalizata de catre un chimist francez, Dr. R M Gattefosse la inceputul secolului 20.

Proprietatile puternice ale uleiurilor esentiale se absorb cel mai bine prin piele sau prin inhalare. Aromele acestora pot elimina diverse blocaje si contribuie la echilibrarea corpului. Acestea sunt totodata si partenerii sentimentelor, putand sa stimuleze si sa ajute, incurajeaza sanatatea si armonia in vietile noastre moderne.

Cuisoare

Acest mic copac peren isi are originea pe coastele Maluccas in Indonezia, dar azi este cultivat in majoritatea zonelor cu clima tropicala. Mugurii infloriti se transforma in cuisoarele maronii, cunoscute tuturor cand se usuca, acestea impreuna cu frunzele sunt distilate si transformate in ulei.

Acestea au o textura lemnoasa cu o aroma dulce, picanta de vanilie.

Uleiul de cuisoare este un bun antiseptic si anestezic si de regula este un tonifiant bun pentru anemia fizica si intelectuala. Poseda proprietati asemanatoare cu opium-ul. Contribuie la imbunatatirea digestiei si alunga durerea. Este indicat sa mesteci un cuisor daca esti stresat sau doresti sa te lasi de fumat. Eliberat in atmosfera, cuisoarele vor inveseli spiritele.

Ghimbir

Uleiul este extras din radacina picanta a plantei tropicale care isi are originea in India, insa in ziua de azi se creste in multe tari.O aroma calda si picanta cu un iz de lamaie stimulent, este cunoscut si pentru calitatile sale afrodisiace, mai ales combinat cu un ulei de baza si masat la nivelul zonei lombare. Usureaza durerile musculare, combate simptomele de gripa, iar proprietatile de incalzire contribuie la calmare si trateaza disfunctiile digestive.

Iasomie

Florile albe parfumate de iasomie din tufisurile vesnic verzi cresc pe tot teritoriul Asiei. Iasomia simbolizeaza delicatetea femeii si este floarea utilizata cel mai des in parfumerie: este cunoscut faptul ca este nevoie de peste 10.000 de flori pentru a produce aproximativ 28 de grame de Joy, faimosul parfum al lui Jean Patou, unul dintre cele mai scumpe din lume. Parfumul este dulce si euforic. Iasomia ridica starea de spirit; este un semn al prieteniei si al ofrandelor budiste in Tailanda. Femeile indoneziene impletesc florile in parul proaspat spalat pentru a-l parfuma. Hidrateaza pielea uscata, incurajeaza compasiunea si inspira creativitatea artistica. Foloseste uleiul intr-un arzator pentru parfum, pentru masaj sau la baie pentru a te simti seducator!

Nucsoara

Un copac robust vesnic verde, originar din Insulele Spice. Nucsoara este samburele fructelor, iar invelisul rosu dantelat este condimentul. In arta culinara este folosit la prajituri si la curry. Aceasta este calda si picanta, cu tente de mosc. Nucsoara ajuta sistemul digestiv prin descompunerea amidonului si a grasimilor. Folosita in cantitati mici in uleiurile pentru masaj, caldura ei calmeaza durerile musculare si stimuleaza circulatia. Este buna in special pentru a intensifica contractiile la nastere si are deasemenea proprietati purificatoare.

Patchouli

Desi patchouli este originar din Malaezia, 450 din 550 de tone din productia anuala globala provin dintr-un arbust mic si parfumat cu flori albe cu nuante mov care creste in Sumatra si Indonezia. O aroma puternica, umeda, de lemn si de pamant. Uleiul de patchouli era preferat in anii ’60 de catre “copii florilor” datorita proprietatii sale de a creste dorinta sexuala si constiinta psihica. In Est, acest ulei este caracteristic pentru Bali, unde este ars peste tot pentru a crea o atmosfera relaxanta. Patchouli este folosit in tratarea bolilor de piele, iar daca este amestecat cu ulei este bun pentru acnee, eczeme, arsuri si cicatrice.

Santal

Cel mai bun santal provine din plantatiile din Mysore, India. Uleiul este extras din radacini si din centrul gros al trunchiului cand santalul are 50 de ani. Are o aroma siropoasa, dulce, tare si ametitoare. Dintre toate plantele aromatice, santalul are un rol important in ceremoniile religioase orientale, simbolizand spiritualitatea. Este un ingredient cosmetic important, in special in parfumeria orientala. Folositi-l in uleiul de masaj pentru pielea uscata, in baie pentru ameliorarea infectiilor, si in aromaterapie pentru a calma sistemul nervos si a stimula acuratetea gandirii. Acesta este in mod special un ulei de baza armonios.

Vetiver

Uleiul de vetiver este extras din radacinile de iarba vetiver cultivata in marte parte in India si Indonezia. Are un iz puternic, fiind afumat cu o nuanta lemnoasa si totusi dulce picanta. Cunoscut si ca ”uleiul serenitatii” in India datorita efectului sau puternic relaxant, vetiverul este in mod traditional tesut in covoare si perdele si agatat in camera pentru a crea o atmosfera linistitoare. Tine insectele la distanta si in timp ce stimuleaza circulatia sanguina si reduce crampele musculare, stimuleaza deasemenea producerea laptelui matern daca este masat cu ulei pe piept. La fel ca si santalul este benefic pentru anxietate, insomnie si ajuta la depasirea starilor tensionate.

Ylang Ylang

Copacul Ylang Ylang este cunoscut ca fiind “Coroana Orientului” sau “copacul parfumului” datorita mirosului dulce ametitor al florilor sale. Este originar din Filipine si este cultivat in Asia tropicala. Aroma somptuoasa si dulce, cu iz de zambile si narcise.In Indonezia, paturile proaspetilor casatoriti sunt presarate cu ylang ylang pentru a le aduce noroc, armonie si fertilitate. Intr-adevar, uleiul este cunoscut afrodiziac, actionand cu eficienta cand este pus in apa pentru baie. Starnind sentimentele, ylang ylang aplaneaza conflictele dintre parteneri si aduce armonie, pace si caldura. Este bun pentru oamenii agitati si stresati si un bun tratament pentru bolile de piele si pentru arsurile solare in combinatie cu uleiurile de nuci.